Wie zijn wij? - Scorion (2024)

Scorion is de bedenker en ontwikkelaar van het gelijknamige digitale portfolioplatform en de enquêtetool Easion. Ons doel? Verbetering van onderwijs door meer inzicht te bieden, zowel voor lerenden als begeleiders. Met ruim 15 jaar ervaring zijn we pioniers in het meten en zichtbaar maken van ontwikkeling. Scorion is nu het meest gebruikte portfolio in medische en paramedische opleidingen.

Wie zijn wij? - Scorion (1)

Missie en visie

Missie

Bij Scorion zitten onderwijs en innovatie in ons DNA. En daarmee willen we echt het verschil maken. Kwalitatief en kwantitatief. Met echt beter onderwijs op grote schaal. Onlangs kregen wij waardevolle feedback van een tandheelkunde-opleider die aangaf dat zijn studenten betere artsen werden dankzij Scorion. Een andere opleider verwoordde het zo: “Met Scorion is voor het eerst mijn onderwijsvisie tot leven gebracht.” Daarom zetten we ons in om in de komende jaren zoveel mogelijk (toekomstige) professionals te voorzien van ‘beter’ onderwijs met Scorion, met als ultiem doel een wereld die een beetje mooier, beter of duurzamer is.

Visie

Scorion staat voor kwalitatief, flexibel en persoonlijk onderwijs gebaseerd op transparante beslissingen en feedback. Dit gedachtengoed wordt inmiddels naast Nederland ook in Duitsland en de Verenigde staten omarmt. In Nederland zijn we marktleider in medische universitaire en HBO opleidingen. We verwachten dat ook andere (para)medische HBO en MBO opleidingen nog zullen innoveren. Daarnaast richt Scorion zich de komende jaren op nieuwe ontwikkelingen en investeren we voortdurend in Scorion, met aandacht voor toegankelijkheid, security en gebruiksvriendelijkheid. We streven naar impact voor de jonge generatie die met Scorion werkt en we hebben ambities op het gebied van duurzaamheid en diversiteit als integraal onderdeel van onze organisatie.

Onderwijskunde, IT en innovatie: een bijzondere combi

Misschien is het zelfs wel de unieke combinatie van software developers en onderwijskundigen die Scorion tot een bijzondere organisatie maakt. We ontwikkelen software maar zijn zeker geen IT-bedrijf. Onderwijs heeft onze passie en vooral de innovatie in het onderwijs. En de basis daarvoor
is een flink aantal jaar geleden gelegd.

Tot die tijd was een portfolio vaak een verzameling documenten waarmee een student op basis van zijn of haar ‘producten’ kon laten zien wat je kan. Maar, voor beroepen waarbij het heel belangrijk is dat iemand zijn werk foutloos doet (denk bijvoorbeeld aan medische beroepen) was deze kijk op een portfolio onbruikbaar. Er was dus grote behoeft aan een portfolio waarmee de dagelijkse werkzaamheden en leermomenten konden worden vastgelegd.

En er is in de afgelopen jaren wereldwijd veel tijd, geld en energie gestoken in IT in het onderwijs. Maar je kunt je afvragen of dat tot echt grote verbeteringen heeft geleid. Ongeveer tegelijk met ons idee dat er een ontbrekend puzzelstukje was in het onderwijs, begon Prof. Dr. Cees van der Vleuten met zijn baanbrekende onderzoek aan het Maastricht Universitair Medisch Centrum naar programmatisch toetsen in het medisch onderwijs. Het idee om met behulp van datapunten een continue reeks van feedback en beslismomenten te verzamelen en dit zichtbaar te maken paste daarmee heel goed bij de visie van Scorion.

Ongeveer in dezelfde tijd begon Prof. Dr. Olle ten Cate met een onderzoek naar het verbeteren van de inhoud van het medisch onderwijs. En hij ontwikkelde eveneens een baanbrekend gedachtengoed waarbij de Entrustable Professional Activity (EPA) de kern vormt van een nieuwe methode om een goed onderbouwde beslissing te nemen (bij vooral medische professionals of lerenden) of je vertouwd kan worden in de taak die iemand uitvoert. En Scorion bleek ook bij dit concept een uitstekend platform te zijn om het curriculum of het onderwijs te ondersteunen.

Dat heeft alles te maken met dat Scorion zeer flexibel is en daarmee verschillende onderwijsconcepten, soms ook dwars door elkaar, kan bevatten. Dus of je nu werkt met competenties, EPA’s of dat je programmatisch toetst, het maakt voor Scorion niet uit. Ook omdat Scorion een grote variëteit aan feedback- en assessmentvormen ondersteunt. Dat kan bijvoorbeeld een 360 graden-feedback zijn of een zelfreflectie, maar ook een meer groepsgericht proces zoals een stationstoets of OSCE.

Een ander verschil met de meer ‘traditionele’ portfolio’s is dat Scorion altijd ‘denkt’ vanuit het individuele leerproces. Iedere lerende leert op zijn of haar eigen tempo en in feite zou iedere lerende ook een eigen of persoonlijk programma moeten kunnen volgen. In Scorion kan dat. En dat is voor opleidingen waar de praktijk of werkplekleren een belangrijk deel uitmaakt van het programma een groot voordeel.

Dat is ook de achterliggende gedachte achter de flexibele manier waarop feedback kan worden gegeven. Als een lerende bijvoorbeeld veel stages doet in verschillende organisaties, is het soms lastig om alle verschillende begeleiders op een eenvoudige manier feedback te laten geven. En dat zonder dat je alle (soms wel honderden) begeleiders een account hoeft te geven, met alle administratieve rompslomp die daarbij komt kijken. En toch wil je wel zeker kunnen weten dat de begeleider ook de persoon is die hij of zij zegt te zijn. Daarvoor heeft Scorion een aantal hele slimme oplossingen bedacht. Een daarvan is om direct met een QR-code een feedback te kunnen geven. Een andere is het inspreken van feedback of de ‘push’ feedback, waar je nagevraagd feedback kan geven en deze in het portfolio van een student plaatsen.

Met een ingenieus rollen- en rechtensysteem zorgen we er daarnaast ook nog voor dat alle functies op persoonsniveau zijn in te stellen. Je kunt dus heel goed bepalen wie toegang heeft tot welk deel van het portfolio en wie niet.

Al deze innovatieve oplossingen, gecombineerd met onze eigen en ervaren consultants en specialisten zorgen voor een mix die Scorion als product, maar ook in het gebruik en de ondersteuning uniek maakt.

Meer lezen

Wie zijn wij? - Scorion (2)

Van visie tot leidende digitale onderwijsoplossingen

Het begon allemaal met een motto: ‘Als je het kunt dromen, kun je het ook maken.’

1999

In 1999, te midden van de opkomst van het internet, hebben Roel Smabers en Roelf Sluman ons bedrijf gelanceerd - destijds bekend als Parantion -, net voor de opkomst van de eerste 'internetzeepbel'. Roelf, een auteur en internetdeskundige, en Roel, een organisator met een visie op menselijke ontwikkeling, deelden een gezamenlijke passie voor innovatie en zagen nieuwe, echte mogelijkheden ontstaan op het internet die tot dat moment eenvoudigweg niet bestonden.

2003 – 2004

De 'zeepbel' had aanzienlijke gevolgen voor deze jonge start-up. Tussen 2003 en 2004 verloor hetinternet tijdelijk zijn glans. Ondanks deze uitdagende periode zette Parantion door, gedreven doorhun geloof in een missie: data als bron voor inzicht in gedrag en persoonlijke ontwikkeling. Vanaf2005 begon het bedrijf te groeien, jaarlijks werden nieuwe teamleden toegevoegd. In 2006voegden Bas Aalpoel en Robert Smeenk zich bij Parantion. Bas bracht als kersverse directeur eenveilige en innovatieve infrastructuur, terwijl Robert een onderwijskundige visie inbracht. Samen metRoel legden ze de basis voor het Scorion-portfolioplatform. Het concept van ed-tech enprogrammatisch toetsen was destijds nog geheel onbekend, maar in 2006 begon de ontwikkelingvan Scorion, dat nu is uitgegroeid tot een toonaangevend portfolioplatform vooronderwijsinstellingen en bedrijven.

2005

Parantion heeft zich ontwikkeld tot een belangrijke speler en marktleider op het gebied van digitale(ontwikkel)portfolio's binnen het medisch onderwijs in Nederland. Bijna alle geneeskunde- entandheelkunde-opleidingen maken nu gebruik van Scorion, evenals veel (para)medischeopleidingen zoals fysiotherapie, verloskunde of ergotherapie. Ook in niet-medische opleidingenwaar praktijkgericht onderwijs centraal staat, zoals PABO's, technische universiteiten en ICT-opleidingen,heeft Scorion zijn waarde bewezen.

Heden

Sinds enkele jaren wordt Scorion ook internationaal gebruikt, met name in Duitsland, Zuid-Afrikaen de Verenigde Staten. Deze groei heeft ons in staat gesteld onderwijsinstellingen wereldwijd teondersteunen bij diverse holistische onderwijsvormen. Onze bedrijfsnaam is aangepast naarScorion, in lijn met ons vlaggenschipproduct. Momenteel werken ongeveer 30 slimme,eigenzinnige collega's bij Scorion.De passie voor menselijke ontwikkeling, innovatie en technologie, en het gebruik van kennis alsbasis voor besluitvorming, vormen nog steeds het DNA van het bedrijf.

Wie zijn wij? - Scorion (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Terence Hammes MD

Last Updated:

Views: 5905

Rating: 4.9 / 5 (69 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Terence Hammes MD

Birthday: 1992-04-11

Address: Suite 408 9446 Mercy Mews, West Roxie, CT 04904

Phone: +50312511349175

Job: Product Consulting Liaison

Hobby: Jogging, Motor sports, Nordic skating, Jigsaw puzzles, Bird watching, Nordic skating, Sculpting

Introduction: My name is Terence Hammes MD, I am a inexpensive, energetic, jolly, faithful, cheerful, proud, rich person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.